Bursa Amerikane (AMEX): Përkufizimi dhe Historia


Bursa Amerikane e Aksioneve (AMEX) është tregu më i madh i vendosur në qytetin e Nju Jorkut, ku investitorët tregtojnë me të gjitha llojet e letrave me vlerë si aksionet, obligacionet, opsionet, derivatet dhe fondet e këmbimit (ETF).

Një nga tregjet më të mëdha të bursës në Shtetet e Bashkuara, Bursa Amerikane (AMEX), ishte përgjegjës për duke siguruar sigurinë 10% të Amerikës e cila tregtohet në Shtetet e Bashkuara. Megjithatë, emri AMEX është ndryshuar në NYSE American pasi NYSE Euronext fitoi shkëmbimin në 2008. Disa emra të tjerë janë NYSE MKT & Amex Equities.

Le të flasim pak më shumë për bursën amerikane dhe historinë e saj më poshtë.

Bursa Amerikane (AMEX) me pak fjalë

  • Tregu më i madh në New York City për tregtimin e letrave me vlerë të ndryshme.
  • Përgjegjës për sigurimin e 10% të letrave me vlerë të tregtuara të Amerikës.
  • Evoluar nga New York Curb Exchange në AMEX në 1953.
  • Ndaloi ofrimin e opsioneve binare në 2014 për shkak të shqetësimeve rregullatore.

Çfarë është Bursa Amerikane (AMEX)?

AMEX është i njohur për shkëmbimin dhe tregtimin e produkteve dhe aseteve që janë futur në treg, siç është tregu i opsioneve të vitit 1975. Këto janë në thelb letra me vlerë të tipit derivativ që vepron si një kontratë midis mbajtësit dhe shitësit, ku mbajtësi mund të blejë ose shesë produktin përpara datës së tij të përcaktuar nëse dëshiron.

AMEX është një nga ato tregje opsionesh që në fakt edukuan klientët e tyre gjithashtu duke shpërndarë materiale informacioni për të rritur një klientelë me ndikim. Klientela apo investitorët u ndërgjegjësuan për të gjitha rreziqet e mundshme që janë në lojë së bashku me përfitimet që do të merrnin.

Ata përfundimisht u bënë një informator i besueshëm i kompanive që nuk përfshihen në kërkesat e NYSE. Tani, NYSE punon si një vend shkëmbimi elektronik i plotë për aksionet me kapital të vogël.

Historia e AMEX

A e dini se AMEX ka qenë në tregun tregtar që nga shekulli i 18-të? Filloi kur tregu po zhvillohej vetë, dhe agjentët u takuan në një kafene ose një kafene për të tregtuar letrat e tyre me vlerë. Në të njëjtën kohë, njerëzit vlerësuan kontributin e tyre dhe AMEX po bëhej i njohur si Nju Jork Curb Exchange. 

Në rrugët e Nju Jorkut zakonisht gjendeshin ndërmjetësuesit e gurëve të skajshëm, prandaj emri i tyre. Ata janë të njohur për tregtimin e aksioneve të kompanive të reja në treg. Tregje të tilla përfshijnë naftën, hekurudhat dhe tekstilin, të cilat sapo kishin filluar të vendosnin rrënjët e tyre në tokë.

Praktikat e tregtimit gjatë kësaj kohe ishin shumë të çorganizuara dhe nuk kishin rregulla dhe rregullore të përcaktuara. Megjithatë, agjencia e tregut erdhi për të vendosur disa rregullore për praktika të tilla tregtare deri në vitin 1908.

Tregu New York Curb u kthye në New York Curb Exchange nga viti 1929, ku ata kishin një kat të veçantë për tregtimin me udhëzimet e duhura. Gradualisht, bizneset filluan të lulëzojnë përmes tregtimit të aksioneve dhe vlerat e tyre u rritën 2 herë vlerat e tyre aktuale.

Më në fund, viti 1953 pa një ndryshim pasi Bursa Curb e Nju Jorkut u kthye në Bursën Amerikane të Aksioneve. Edhe fondet e përbashkëta që ne tani i njohim plotësisht njiheshin si fondet e tregtuara në shkëmbim (ETF), të cilat mund të gjurmojnë lëvizjen e aktiveve dhe indekseve.

Bursa amerikane ose NYSE American përdor krijuesit e tregut që mund të sigurojnë që ka likuiditet së bashku me një treg të organizuar për investitorët që të tregtojnë në besim për letrat me vlerë të përmendura.

A mund të tregtoni opsione binare në AMEX?

Në vitin 2014, Bursa Amerikane e Aksioneve (AMEX) ndaloi listimin ose tregtimin e opsioneve binare. Të nxitur nga shqetësimet për mungesën e transparencës, mashtrimin e mundshëm dhe çështjet e mbrojtjes së investitorëve në lidhje me tregtimin e opsioneve binare, rregullatorë të shumtë, si Komisioni i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbime të SHBA (SEC), ndërmorën veprime për të kufizuar ose ndaluar ofrimin e opsioneve binare për investitorët privatë. Kjo bëri që shumë shkëmbime, duke përfshirë AMEX, të ndalonin ofrimin e opsioneve binare.

Tregtimi i opsioneve binare është ligjërisht i lejuar dhe i mundshëm në SHBA, por ato mund të tregtohen vetëm në një bursë të rregulluar në SHBA. Këto janë të ashtuquajturat Tregjet e Kontratës së Përcaktuar (DCM).

Në SHBA, aktualisht ekzistojnë vetëm tre VKM që ofrojnë opsionet binare: Cantor Exchange, Chicago Mercantile Exchange CME) dhe Derivatives Exchange e Amerikës së Veriut (NADEX).

Rreth Autorit

Percival Knight
Percival Knight është një tregtar me përvojë i opsioneve binare për më shumë se dhjetë vjet. Kryesisht, ai tregton tregti 60 sekondash me një normë shumë të lartë goditjeje. Strategjitë e mia të preferuara janë duke përdorur shandan dhe fake-breakouts

Shkruaj një koment