Çfarë është Dow Jones? | Përkufizimi dhe Historia


Dow Jones Industrial Average (DJIA), i referuar gjithashtu si Dow 30, është një indeks i tregut të aksioneve që gjurmon 30 kompani publike me çip blu të tregtuara në Bursën e Nju Jorkut dhe Nasdaq.

Ky indeks mori emrin e tij pas Charles Dow, i cili e krijoi atë me partnerin e tij të biznesit Edward Jones. Dow Jones përbëhej nga 12 kompani amerikane kur u lançua. Të gjitha këto kompani dihej se merreshin me veprimtari industriale. 

Indeksi ka ndryshuar ndër vite bazuar në ekonominë dhe kompanitë e përfshira. Kryesisht, ky ndryshim ndodh kur një komponent kalon nëpër vështirësi financiare për shkak të zhvendosjes në ekonomi. 

Dow Jones me pak fjalë

 • Dow Jones Industrial Average (DJIA) gjurmon 30 kompani të mëdha të tregtuara publikisht në SHBA
 • Me emrin Charles Dow, indeksi filloi me 12 kompani industriale në 1896.
 • Ndryshimet në DJIA ndodhin bazuar në ndryshimet ekonomike dhe shqetësimet financiare të komponentëve.
 • Përfshirja në DJIA kërkon një rol të rëndësishëm në ekonominë amerikane dhe listën e NYSE/NASDAQ.

Përbërësit e mesatares industriale të Dow Jones 

Logoja zyrtare e Dow Jones

Gjëja më e mirë është se nuk ka asnjë rregull për kompanitë e përfshira në listën e stoqet në DJIA. Por është e rëndësishme që këto kompani duhet të jenë përgjegjëse për një pjesë të konsiderueshme të ekonomisë amerikane. Për më tepër, kompanitë duhet gjithashtu të renditen në NYSE ose NASDAQ

Nëse ka një ndryshim në ekonomi, DJIA gjithashtu do të ndryshojë në përputhje me rrethanat.

Më poshtë janë disa ndryshime të fundit: 

 • Mars 2015, Apple zëvendësoi AT&T
 • Shtator 2017, DowDuPont zëvendësoi DuPont 
 • Korrik 2018, Walgreens Boots Alliance zëvendësoi General Electric

Si funksionon Dow Jones?

Arsyeja pse u krijua DJIA ishte që të mund të matë lëvizjet e kompanive kryesore në SHBA Për këtë llogaritje, ajo përdor një indeks të ponderuar me çmim. Aksionet që kanë çmime më të larta të aksioneve dihet se peshojnë më shumë se aksionet që kanë çmime të ulëta të aksioneve. 

Më herët matja bëhej duke llogaritur mesataren. Çmimet e aksioneve të 12 kompanive u shtuan dhe u ndanë me 12. Më pas, indeksi i llogaritjes u ndryshua. Dihet se ky ndryshim përfaqëson rëndësinë relative të secilit komponent. 

Sot, Dow Jones Average është bërë një indeks i ponderuar me çmime. Këtu, 3, çmimi i 0 aksioneve shtohet dhe ndahet me një pjesëtues, dmth. Dow Divisor. Roli i pjesëtuesit është të kundërshtojë efektet e disa ndryshimeve strukturore. 

Historia e Dow Jones

Duke folur për historinë, ky indeks ishte krijuar në maj 1896 nga Charles Dow dhe partneri i tij i biznesit. Pas dy vjetësh, DJIA zhvilloi indeksin e saj të parë të aksioneve, Dow Jones Transportation. Është një nga matësit shumë të njohur të SHBA-së  

Kryesisht kompanitë industriale ishin të lidhura me DJIA, si hekurudhat, duhani, gazi dhe sheqeri. Shkurtimisht, ky indeks ndihmon në pasqyrimin e performancës së 30 kompanive kryesore të aksioneve në SHBA. 

Që nga themelimi, indeksi ka ndryshuar. Një ndryshim i madh ishte një përditësim nga 12 aksione në 20 aksione. Më vonë, numri u rrit në 30 aksione, gjë që mbetet një rregull edhe sot. 

Në vitin 1932, tetë aksione u zëvendësuan me komponentë të rinj, si Coca-Cola dhe Procter & Gamble Company. Gjatë Depresionit të Madh dhe Recesionit të Madh, DJIA pa ndryshime të rëndësishme në komponentë sepse disa kompani u rrëzuan. 

Më poshtë janë 12 aksionet origjinale Dow Jones Industriale: 

 • American Tobacco 
 • Sheqeri Amerikan 
 • Vaj pambuku amerikan 
 • Gazi i Çikagos 
 • General Electric 
 • Distilimi dhe ushqimi i gjedheve 
 • Gazi Laclede 
 • Udhëheqësi Kombëtar 
 • Amerika Veriore 
 • Tennessee Qymyri, Hekuri dhe Hekurudha 
 • gome amerikane 
 • Lëkurë amerikane

Së bashku me kompanitë, ka ndryshuar edhe mënyra e llogaritjes së DJIA. Fillimisht, ka pasur një llogaritje të thjeshtë, por sot, shuma pjesëtohet me Dow Divisor, i cili rregullohet në disa ngjarje të ndryshimeve strukturore. 

Si të tregtoni Dow Jones me opsione binare?

Dow Jones Industrial Average (DJIA) qëndron si një tregues ikonë i shëndetit ekonomik. Në këtë udhëzues, ne do të zbërthejmë detajet e tregtimit me Dow Jones duke përdorur Opsionet binare.

1. Hapni një Llogari Tregtare të Opsioneve Binare

Për të filluar me tregtimin e opsioneve binare të Dow Jones, hapi i parë është krijimi i një llogarie tregtare të dedikuar me një ndërmjetës me reputacion. Kjo përfshin një formular në internet, së bashku me verifikimin e identitetit dhe adresës. Shumë ndërmjetës, duke përfshirë ata në American Exchange (AMEX), ofrojnë akses në opsionet binare për indekset e njohura si Dow Jones.

2. Mbushni llogarinë tuaj

Pasi llogaria juaj tregtare të jetë aktive, hapi tjetër është financimi. Brokerët zakonisht ofrojnë mënyra të ndryshme pagese, duke siguruar fleksibilitet për tregtarët. Qoftë përmes kartave të kreditit ose transfertave bankare, zgjidhni opsionin që përputhet me preferencat tuaja dhe depozitoni fondet e nevojshme në llogarinë tuaj tregtare.

3. Zgjidhni Indeksin Dow Jones

Dow Jones Industrial Average përfshin kompanitë kryesore amerikane, duke e bërë atë një indeks kryesor për tregtimin e opsioneve binare. Zgjidhni indeksin specifik Dow Jones që përputhet me strategjinë dhe preferencat tuaja tregtare. Merrni parasysh tendencat e tregut, të dhënat historike dhe paqëndrueshmërinë në marrjen e vendimit tuaj.

4. Zgjidhni shumën e tregtisë dhe kohën e skadimit

Përshtatni tregtinë tuaj të opsioneve binare në Dow Jones duke specifikuar shumën dhe duke zgjedhur kohën e skadimit. Fleksibiliteti i opsioneve binare lejon periudha të ndryshme skadimi, duke filluar nga minuta në orë. Suksesi varet nga parashikimi nëse çmimi do të jetë mbi ose nën nivelin e zgjedhur në kohën e caktuar të skadimit.

5. Vendosni tregtinë tuaj

Me parametrat e vendosur, ekzekutoni tregtinë e opsioneve binare të Dow Jones duke zgjedhur opsionin "më i lartë" ose "më i ulët". Konfirmoni zgjedhjen tuaj dhe tregtia do të fillojë.

6. Mbyllni ose prisni për skadimin dhe merrni fitimin tuaj

Pasi opsioni juaj binar i Dow Jones është aktiv, monitoroni nga afër lëvizjet e tregut. Zbutni rreziqet ose siguroni fitimet duke përdorur funksionin "Mbyll tani", një ofertë nga shumë ndërmjetës. Përndryshe, lëreni tregtinë të vazhdojë deri në skadimin e saj të planifikuar, duke ju lejuar të përfitoni nga ndryshimet e mundshme të tregut.

Rreth Autorit

Percival Knight
Percival Knight është një tregtar me përvojë i opsioneve binare për më shumë se dhjetë vjet. Kryesisht, ai tregton tregti 60 sekondash me një normë shumë të lartë goditjeje. Strategjitë e mia të preferuara janë duke përdorur shandan dhe fake-breakouts

Shkruaj një koment