Çfarë është Forex? | Përkufizimi dhe Shembujt


Tregu dixhital në mbarë botën për shkëmbimin e monedhave të huaja dhe të ardhmes së monedhës njihet si Forex (FX).

Megjithëse nuk ka një vend të centralizuar gjeografik, industria e FX është shkëmbimi më i madh dhe më likuid në botë sipas aksioneve të tregtuara, me miliarda euro të blera dhe shitura çdo ditë. Shumica e tregtimit ndodh nëpërmjet institucioneve bankare, brokerave dhe firmave të investimeve.

Forex me pak fjalë

 • Forex, ose FX, është tregu global dixhital për shkëmbimin e monedhave të huaja dhe të ardhmes së monedhës.
 • Është shkëmbimi më i madh dhe më likuid sipas aksioneve të tregtuara, me miliarda të blera dhe shitura çdo ditë.
 • E aksesueshme 24/5, duke i lejuar investitorët të blejnë dhe shesin monedha në çast.
 • Çiftet e monedhave të njohura për tregtimin Forex përfshijnë EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY dhe AUD/USD.

Aksesueshmëria dhe orët e tregut në Forex Trading

Termi forex është një kombinim i fjalëve të huaj dhe shkëmbim. Ndonjëherë shkurtohet si FX. Investitorët tani mund të blejnë dhe shesin menjëherë monedha në Forex, e cila më parë ishte e kufizuar për agjencitë qeveritare dhe organizatat financiare.

Me përjashtim të festave, tregu i valutës është aktiv 24 orë çdo ditë, 5 ditë në javë. Tregu i FX është aktiv në disa raste kur tregjet e kapitalit janë të mbyllura, megjithëse aktiviteti tregtar mund të reduktohet.

Cilët faktorë ndikojnë në çmimet e Forex?

Çmimet Forex shprehen si çift. Kjo për faktin se ju jeni duke shkëmbyer një monedhë me një tjetër. Një sërë variablash ndikojnë në çmimin e këmbimit valutor, si p.sh.

 • Normat e interesit
 • Inflacioni
 • Politikat e qeverisë
 • Kërkesa për importe dhe eksporte

Çmimet lëvizin shpejt si rezultat i këtyre variablave dhe numrit të madh të tregtarëve. Si rezultat, tregu është jashtëzakonisht i luhatshëm, duke i vënë tregtarët në më shumë rrezik.

Shembull i çiftimit Forex

Kur merrni parasysh çmimin FX, merrni si shembuj ilustrues dollarin amerikan (USD) dhe euron (EUR). Monedhat zakonisht shënohen me shkurtesa me tre shkronja, me monedhën bazë, në këtë rast, dollari amerikan (USD), i shfaqur në anën e majtë të çiftit të monedhës.

Kjo këmbehet (këmbehet) përsëri për EUR në të djathtë, e cila njihet si kuotimi:

 • USD/EUR

Për shembull, le të supozojmë se kursi i këmbimit është 1.00 USD është i barabartë me 0.9288 EUR, duke treguar se 1 Dollar Amerikan mund të blejë 0.9288 Euro. Është e rëndësishme të theksohet se në këtë çiftim, Euro (EUR) është monedha kuotuese, që përfaqëson vlerën e një njësie EUR në terma USD.

Si të tregtoni valutë të huaj

Ndryshe nga shkëmbimi tradicional i monedhës, tregtimi në Forex nuk përfshin shkëmbime fizike të parave. Në vend të kësaj, ai sillet rreth blerjes ose shitjes së monedhës së një vendi kundrejt një tjetri, duke synuar të përfitojë nga luhatjet e monedhës.

tregu Forex, ju përdorni një monedhë për të blerë tjetrën. Ju parashikoni që monedha që keni blerë do të vlejë më shumë se monedha që keni tregtuar. Nëse kjo ndodh, ju do të përfundoni marrëveshjen tuaj dhe do të fitoni. Nëse jeni të pasaktë, do t'ju duhet të shesni me një vlerë më të vogël se sa keni blerë dhe do të pësoni një humbje.

Nocioni i blerjes së ulët dhe i shitjes së lartë është i njohur mirë. Sidoqoftë, rregullat e matematikës dhe të monedhës së tregtimit në Forex mund të jenë të vështira për të ardhurit.

Fitimet dhe humbjet në tregtimin e monedhës rrjedhin nga diferencat në çmimet me të cilat investitorët blenë dhe shitën një çift monedhe. Tregtarët e monedhave nuk punojnë me para të gatshme. Në përfundim të ditës, tregtarët shpesh rrokullisen mbi pozicionet e tyre.

Mund të tregtoni Forex përmes Opsioneve Binar, CFD, të ardhme, opsione ose tregu i ardhshëm.

Shembull i tregtimit Forex

Imagjinoni që vendosni të tregtoni çiftin e monedhës EUR/USD. Ju keni analizuar tregun dhe besoni se euro do të forcohet kundrejt dollarit amerikan për shkak të të dhënave pozitive ekonomike që dalin nga Eurozona. Pra, ju vendosni të shkoni gjatë (të blini) 10,000 euro me një kurs këmbimi 1.07651.

Pas disa orësh, kursi i këmbimit lëviz në favorin tuaj, duke arritur në 1.08151. Ju vendosni të mbyllni pozicionin tuaj dhe t'i shisni eurot përsëri në dollarë amerikanë. Me rritjen me 50 pikë, ju keni bërë një fitim prej $50 (10,000 euro * 0,0050 diferencë në kursin e këmbimit).

Një skenar kompleks

Kjo është kur gjërat mund të ndërlikohen: disa monedha, të tilla si jeni japonez (JPY), kanë kuota që tregojnë se sa jeni mund të blihen me një $ US. Për shembull, një kuotë JPY prej 110.32 tregon se një dollar amerikan mund të blihet për 110.32 jen.

Supozoni se keni zgjedhur të blini euro dhe kursi i këmbimit u rrit, do të përfitoni pasi 1 euro juaj tani do të blejë më shumë US $. Nëse keni blerë ¥ dhe kursi i këmbimit u rrit, do të humbni fonde pasi tani do të kushtojë më shumë ¥ për të blerë 1 $ US.

Për disa tregtarë, kjo mund të çojë në keqkuptim dhe në ekzekutimin e tregtimeve të paqëllimshme. Përpara se të zhyteni në këto sipërmarrje me rrezik të lartë, duhet të jeni të përgatitur mirë si në normat e monedhës ashtu edhe në terminologjinë e tregut Forex.

Cilat janë opsionet binare të Forex?

Opsionet binare Forex janë një lloj derivati financiar që ofron pagesa fikse bazuar në kurset e këmbimit të monedhës brenda tregut të Forex në skadim. Ndryshe nga investimet tradicionale, ato përdoren kryesisht për spekulime afatshkurtra mbi lëvizjet e çmimeve të monedhës dhe jo për strategji afatgjata ose mbrojtje. Këto opsione mund të skadojnë brenda minutave, orëve ose ditëve, me disa prej 1 ose 10 minutash, duke ofruar mundësi të shpejta tregtimi. Opsionet binare Forex fokusohen kryesisht në çiftet më të rëndësishme të monedhës si EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY dhe AUD/USD.

Si të tregtoni Forex me opsionet binare?

Tregtimi i Forex me Opsionet Binare mund të jetë një sipërmarrje fitimprurëse nëse trajtohet në mënyrë strategjike. Këtu është një udhëzues hap pas hapi për të filluar:

1. Gjeni një ndërmjetës të besueshëm të opsioneve binare

Zgjedhja e ndërmjetësit të duhur është thelbësore. Kërkoni një firmë me reputacion që ofron tregtimin e opsioneve binare së bashku me instrumente të tjera financiare si Forex.

Më poshtë, do të gjeni tre nga më të vlerësuarat tanë Brokerat e opsioneve binare. Këta ndërmjetës plotësojnë një sërë kriteresh që ne i vlerësojmë gjatë procesit tonë të testimit. Ata kanë prioritet sigurinë, ofrojnë kthime tërheqëse për tregtarët dhe kanë një prani globale. Çdo ndërmjetës ju lejon të hapni një llogari demo binar pa pagesë, duke ju mundësuar të filloni tregtimin pa asnjë rrezik.

Ndërmjetësi:
Rishikimi:
Përparësitë:
Oferta:
Rendimenti: 97%+
12345
5.0/5
 • Mirëpret klientët ndërkombëtarë
 • Ofron pagesa të larta: 90% – 97%+
 • Platformë tregtare e nivelit profesional
 • Procesi i depozitimit të shpejtë
 • Aktivizon Tregtinë Sociale
 • Ofron stimuj bonus falas

$ 5

   Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Rendimenti: 95%+
12345
5.0/5
 • Min. depozitë $10
 • $10,000 demonstrim
 • Platformë profesionale
 • Fitim i lartë deri në 95%
 • Tërheqje të shpejta
 • Sinjalet

$10

   Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Rendimenti: Deri në 100%
12345
5/5
 • Depozita minimale $10
 • Llogari demo falas
 • Kthim i lartë deri në 100% (në rast të një parashikimi të saktë)
 • Platforma është e lehtë për t'u përdorur
 • Mbështetje 24/7

$10

   Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Ndërmjetësi:
5.0/5
12345
Rendimenti: 97%+
Përparësitë:
 • Mirëpret klientët ndërkombëtarë
 • Ofron pagesa të larta: 90% – 97%+
 • Platformë tregtare e nivelit profesional
 • Procesi i depozitimit të shpejtë
 • Aktivizon Tregtinë Sociale
 • Ofron stimuj bonus falas
Oferta:

$ 5

Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Ndërmjetësi:
5.0/5
12345
Rendimenti: 95%+
Përparësitë:
 • Min. depozitë $10
 • $10,000 demonstrim
 • Platformë profesionale
 • Fitim i lartë deri në 95%
 • Tërheqje të shpejta
 • Sinjalet
Oferta:

$10

Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Ndërmjetësi:
5/5
12345
Rendimenti: Deri në 100%
Përparësitë:
 • Depozita minimale $10
 • Llogari demo falas
 • Kthim i lartë deri në 100% (në rast të një parashikimi të saktë)
 • Platforma është e lehtë për t'u përdorur
 • Mbështetje 24/7
Oferta:

$10

Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

2. Regjistroni llogarinë tuaj tregtare

Pas zgjedhjes së një ndërmjetësi, hapi tjetër është të regjistroheni për një llogari tregtare. Kjo zakonisht përfshin sigurimin e informacionit bazë personal, krijimin e një hyrje të sigurt dhe verifikimin e identitetit tuaj sipas kërkesave rregullatore. Disa ndërmjetës mund të ofrojnë mundësinë për t'u regjistruar duke përdorur profilet e mediave sociale, duke thjeshtuar procesin e regjistrimit.

3. Depozoni para ose përdorni llogarinë demo

Konsideroni të filloni me a llogari demo për të praktikuar tregtimin e opsioneve binare në Forex pa rrezikuar fondet reale. Njihuni me veçoritë e platformës, provoni strategji të ndryshme dhe krijoni besim. Kur të jeni gati, depozitoni fonde në llogarinë tuaj tregtare duke përdorur një metodë të sigurt pagese të mbështetur nga ndërmjetësi.

4. Zgjidhni çiftin themelor të monedhës Forex

Opsionet Binare u mundësojnë tregtarëve të spekulojnë mbi lëvizjet e çmimeve të çifteve të ndryshme të monedhave në tregun Forex. Zgjidhni një palë monedhe që përputhet me strategjinë tuaj të tregtimit dhe oreksin e rrezikut, duke u siguruar që ofron mundësi të mjaftueshme tregtimi dhe i përshtatet këndvështrimit tuaj të tregut.

Këtu janë pesë çiftet e monedhës Forex më të tregtuara në tregtimin e opsioneve binare:

 • EUR/USD (Euro/USD)
 • USD/JPY (dollar amerikan/jeni japonez)
 • GBP/USD (Pound britanik/dollar amerikan)
 • AUD/USD (dollar australian/dollar amerikan)
 • USD/CAD (dollar amerikan/dollar kanadez)

5. Bëni një parashikim me Strategjinë – Çmimi Rrit apo Poshtë?

Zhvilloni një strategji tregtare bazuar në analizën tuaj të çiftit të zgjedhur të monedhës Forex. Përcaktoni nëse parashikoni që çmimi i çiftit të vlerësohet (opsioni i thirrjes) ose të zhvlerësohet (opsioni i vendosjes) brenda një afati kohor të caktuar. Përdorni një sërë treguesish teknikë, të tillë si mesataret lëvizëse, indeksin e forcës relative (RSI), oshilatorët stokastikë dhe brezat Bollinger, për të identifikuar pikat e mundshme të hyrjes dhe daljes.

6. Zgjidhni kohën e skadimit

Kontratat e opsioneve binare kanë përcaktuar kohën e skadimit, duke filluar nga sekonda në orë. Merrni parasysh strategjinë tuaj të tregtimit dhe zgjidhni një kornizë kohore të përshtatshme të skadimit. Vendosni nëse do të tregtoni opsione afatshkurtra ose afatgjata.

7. Zgjidhni shumën e investimit

Vendosni shumën që jeni të gatshëm të investoni në tregti. Kini parasysh kufizimet e llogarisë të vendosura nga ndërmjetësi. Shuma e investimit tuaj lidhet drejtpërdrejt me humbjen e mundshme, kështu që menaxhoni rrezikun në përputhje me rrethanat.

8. Filloni tregtinë dhe prisni derisa të skadojë

Pasi të jenë vendosur të gjithë parametrat, filloni tregtinë duke zgjedhur njërën "Telefonatë" (Më lart) ose "Vendos" (Poshtë). Disa ndërmjetës mund të kërkojnë hapa shtesë verifikimi. Monitoroni tregtinë deri në skadim dhe merrni parasysh përdorimin e opsioneve të mbylljes së hershme nëse ka. Nëse parashikimi juaj është i saktë, shijoni një pagesë që varion nga 75% në 95% të investimit tuaj, në varësi të ndërmjetësit dhe çiftit të zgjedhur Forex.

Rreth Autorit

Percival Knight
Percival Knight është një tregtar me përvojë i opsioneve binare për më shumë se dhjetë vjet. Kryesisht, ai tregton tregti 60 sekondash me një normë shumë të lartë goditjeje. Strategjitë e mia të preferuara janë duke përdorur shandan dhe fake-breakouts

Shkruaj një koment