Cili është Indeksi FTSE100? | Përkufizimi dhe Historia


FTSE100 është një indeks i kapitalit që mat performancën e 100 bizneseve kryesore të listuara në Bursa e Londrës bazuar në kapitalin e tregut.

Më parë ishte ndër indekset më të tregtuara, pasi mendohej se ishte treguesi më i mirë i fuqisë së tregut të aksioneve në Mbretërinë e Bashkuar. Indekset FTSE 250, megjithatë, kanë rritur një pamje më realiste të ekonomisë së Mbretërisë së Bashkuar pasi FTSE 100 është rritur për të përqafuar më shumë korporata globale.

FTSE 100 me pak fjalë

 • FTSE100 është një indeks standard për 100 kompanitë më të mira në bursën e Londrës.
 • Fillimisht, ai u pa si një tregues i fortë i performancës së tregut të aksioneve të Mbretërisë së Bashkuar.
 • Me kalimin e kohës, ajo është zgjeruar për të përfshirë më shumë korporata globale, duke reflektuar ndryshimet në ekonomi.
 • Indeksi përbëhet kryesisht nga ndërmarrje me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, por gjithashtu përfshin disa firma ndërkombëtare.

Kuptimi i FTSE100

FTSE 100 shpesh konsiderohet si një shenjë kyçe e rritjes për firmat në Mbretërinë e Bashkuar dhe ekonominë e përgjithshme të Mbretërisë së Bashkuar. Si rezultat, ajo shpesh tërheq investitorët që kërkojnë akses në korporatat e mëdha në Mbretërinë e Bashkuar. Ndërsa disa listime përfshijnë firma me seli jashtë MB-së, FTSE100 përbëhet kryesisht nga ndërmarrje në Mbretërinë e Bashkuar dhe ndikohet nga ngjarjet e përditshme në MB.

Termi FTSE 100, ose 'Footsie', është një përzierje e Financial Times dhe LSE. Edhe pse shkronjat 'FTSE' shpesh referohen në mënyrë të ndërsjellë me indekset FTSE 100, Grupi FTSE përfshin indekse të shumta shtesë, siç është FTSE 250 i lartpërmendur.

Disa nga kompanitë më të njohura në FTSE 100 përfshijnë:

 • BP plc
 • HSBC Holdings plc
 • Unilever plc
 • GlaxoSmithKline plc
 • Royal Dutch Shell plc
 • AstraZeneca plc
 • Diageo plc
 • British American Tobacco plc
 • Lloyds Banking Group plc
 • Grupi Rio Tinto

Rivalët evropianë të FTSE100 përfshijnë CAC 40 në Francë dhe DAX 30 ne Gjermani.

Historia e FTSE100

Logoja zyrtare e Financial Times

Bursa e Financial Times (FTSE) është një shkurtim për dy firmat që themeluan FTSE 100, Financial Times dhe LSE. FTSE All-Share, i cili u prezantua në 1962 si FT Actuaries All-Share, është indeksi i parë i tregut të aksioneve në Mbretërinë e Bashkuar që përdoret ende në ditët e sotme. Financial Times ishte tërësisht përgjegjëse për indekset deri në janar 1984, kur u prezantua FTSE 100.

FTSE 100 fitoi me shpejtësi popullaritet si një tregues kryesor i performancës së aksioneve në Mbretërinë e Bashkuar, duke nxitur krijimin e indekseve të mëtejshme në tetor 1992. FTSE 250 ka qenë më i vlefshmi prej tyre.

Disa vjet pas debutimit të FTSE 250, FT - tani një divizion i botimeve Pearson - dhe LSE themeluan Grupin FTSE për të administruar të gjithë indekset FTSE. Pas shitjes së interesit të Pearson në vitin 2011, firma tani menaxhohet dhe kontrollohet plotësisht nga LSE.

Të dy indekset u rritën në mënyrë dramatike gjatë disa viteve në vijim, me FTSE 100 që tejkaloi pragun prej 5000 pikësh në gusht 1997 si dhe 250 pas tij në shkurt 1998. FTSE 100 arriti një nivel të lartë prej 6930.2 më 20 dhjetor 1999 që mund të zgjasë për pesëmbëdhjetë vitet e ardhshme.

Kulmet për të dy indekset u nxitën kryesisht nga rritjet masive në firmat e telekomunikacionit, argëtimit dhe teknologjisë. Megjithatë, në ditën e hapjes së tregtisë në 2000, flluska e dot-com shpërtheu, duke i ulur ato në nën 4000 deri në prill 2003.

Ndërsa disa nga tendencat kryesore të indeksit ngjajnë shumë me ato të indeksit S&P 500 në Shtetet e Bashkuara, i dyti ka një rekord historik të mposhtjes së FTSE 100. Kjo është për shkak të fokusit të FTSE 100 në mallra dhe firmat minerare, të cilat kanë pasur performanca të dobëta në vitet e fundit, si dhe ekspozimin e tij të konsiderueshëm ndaj zhvillimit ekonomitë, të cilat gjithashtu kanë përjetuar zhvillim të ngadaltë. Ndërkohë, gjigantët e teknologjisë si Google dhe Facebook kanë kontribuar në rritjen e ritmit të rritjes së S&P.

Si të tregtoni FTSE100 me opsionet binare?

Tregtimi i FTSE100 me opsionet binare mund të ofrojë mundësi shpërblyese nëse trajtohet me një strategji të qartë. Më poshtë është një udhëzues gjithëpërfshirës për t'ju ndihmuar të filloni:

1. Zgjidhni një ndërmjetës të besueshëm

Zgjedhja e një ndërmjetësi të besueshëm është parësore. Zgjedhni një firmë të mirë-krijuar që jo vetëm ofron tregtimin e opsioneve binare, por gjithashtu ofron akses në indekse si FTSE100.

Më poshtë janë tre të vlerësuarat më të mirë Brokerat e opsioneve binare që plotësojnë kritere të rrepta për sigurinë, kthimet konkurruese dhe praninë globale. Çdo ndërmjetës lehtëson hapjen e një llogarie demo binar falas, duke ju lejuar të praktikoni tregtimin pa rrezik.

Ndërmjetësi:
Rishikimi:
Përparësitë:
Oferta:
Rendimenti: 97%+
12345
5.0/5
 • Mirëpret klientët ndërkombëtarë
 • Ofron pagesa të larta: 90% – 97%+
 • Platformë tregtare e nivelit profesional
 • Procesi i depozitimit të shpejtë
 • Aktivizon Tregtinë Sociale
 • Ofron stimuj bonus falas

$ 5

   Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Rendimenti: 95%+
12345
5.0/5
 • Min. depozitë $10
 • $10,000 demonstrim
 • Platformë profesionale
 • Fitim i lartë deri në 95%
 • Tërheqje të shpejta
 • Sinjalet

$10

   Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Rendimenti: Deri në 100%
12345
5/5
 • Depozita minimale $10
 • Llogari demo falas
 • Kthim i lartë deri në 100% (në rast të një parashikimi të saktë)
 • Platforma është e lehtë për t'u përdorur
 • Mbështetje 24/7

$10

   Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Ndërmjetësi:
5.0/5
12345
Rendimenti: 97%+
Përparësitë:
 • Mirëpret klientët ndërkombëtarë
 • Ofron pagesa të larta: 90% – 97%+
 • Platformë tregtare e nivelit profesional
 • Procesi i depozitimit të shpejtë
 • Aktivizon Tregtinë Sociale
 • Ofron stimuj bonus falas
Oferta:

$ 5

Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Ndërmjetësi:
5.0/5
12345
Rendimenti: 95%+
Përparësitë:
 • Min. depozitë $10
 • $10,000 demonstrim
 • Platformë profesionale
 • Fitim i lartë deri në 95%
 • Tërheqje të shpejta
 • Sinjalet
Oferta:

$10

Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Ndërmjetësi:
5/5
12345
Rendimenti: Deri në 100%
Përparësitë:
 • Depozita minimale $10
 • Llogari demo falas
 • Kthim i lartë deri në 100% (në rast të një parashikimi të saktë)
 • Platforma është e lehtë për t'u përdorur
 • Mbështetje 24/7
Oferta:

$10

Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

2. Regjistroni llogarinë tuaj

Pas zgjedhjes së një ndërmjetësi, vazhdoni të regjistroheni për një llogari tregtare. Kjo zakonisht përfshin sigurimin e të dhënave bazë personale, krijimin e një hyrje të sigurt dhe plotësimin e procedurave të verifikimit të identitetit siç kërkohet nga rregulloret. Disa ndërmjetës mund të ofrojnë lehtësinë e regjistrimit përmes profileve të mediave sociale.

3. Demo ose Depozitë

Konsideroni të filloni me një llogari demo për të përmirësuar aftësitë tuaja në tregtimin e opsioneve binare FTSE100 pa rrezikuar kapitalin real. Njihuni me funksionalitetet e platformës, eksperimentoni me strategji të ndryshme dhe krijoni besim. Pasi të jeni gati, depozitoni fonde në llogarinë tuaj tregtare duke përdorur metoda të sigurta pagese të mbështetura nga ndërmjetësi.

4. Zgjidhni FTSE100 si aktiv

Opsionet binare lejojnë tregtarët të spekulojnë mbi lëvizjet e çmimeve të aktiveve të ndryshme, duke përfshirë tregues si FTSE100. Zgjidhni FTSE100 si aktivin tuaj të preferuar, në përputhje me strategjinë tuaj tregtare dhe tolerancën ndaj rrezikut. Në platformat e tregtimit të opsioneve binare si PocketOption, mund të gjeni Indeksin FTSE 100 të renditur nën emrin 100 GBP.

5. Zhvilloni strategjinë tuaj

Artizanati a strategji tregtare bazuar në analizën e plotë të indeksit FTSE100. Përcaktoni nëse parashikoni që indeksi të rritet (Opsioni i thirrjes) ose bie (Vendosja e opsionit) brenda një afati kohor të caktuar. Përdorni tregues të ndryshëm teknikë si mesataret lëvizëse, indeksin e forcës relative (RSI), oshilatorët stokastikë dhe brezat Bollinger për të identifikuar pikat e mundshme të hyrjes dhe daljes.

6. Vendosni kohën e skadimit

Kontratat e opsioneve binare vijnë me kohë skadimi të paracaktuara, që shtrihen nga kohëzgjatjet afatshkurtra në ato afatgjata. Merrni parasysh qasjen tuaj të tregtimit dhe zgjidhni një afat kohor të përshtatshëm. Vendosni nëse do të angazhoheni në tregtimin e opsioneve afatshkurtra ose afatgjata.

7. Përcaktoni investimin

Vendosni shumën e investimit me të cilën jeni të kënaqur, duke mbajtur parasysh çdo kufizim të llogarisë të vendosur nga ndërmjetësi. Investimi juaj lidhet drejtpërdrejt me kthimet dhe humbjet e mundshme, kështu që menaxhoni rrezikun me kujdes.

8. Ekzekutoni dhe monitoroni

Pasi të jenë vendosur të gjithë parametrat, filloni tregtinë duke zgjedhur njërën "Telefonatë" (I lartë) ose "Vendos" (Poshtë) bazuar në analizën tuaj. Monitoroni tregtinë deri në skadim dhe eksploroni opsionet e mbylljes së hershme nëse ofrohen nga ndërmjetësi.

Nëse parashikimi juaj është i saktë, shijoni një pagesë prej 51% (kur përdorni PocketOption) të investimit tuaj, në varësi të ndërmjetësit dhe lëvizjes FTSE100.

Rreth Autorit

Percival Knight
Percival Knight është një tregtar me përvojë i opsioneve binare për më shumë se dhjetë vjet. Kryesisht, ai tregton tregti 60 sekondash me një normë shumë të lartë goditjeje. Strategjitë e mia të preferuara janë duke përdorur shandan dhe fake-breakouts

Shkruaj një koment