Çfarë është hiperinflacioni? Përkufizimi me shembull

Hiperinflacioni i treguar nga shembulli i dollarit amerikan

Nëse kostoja e produkteve dhe shërbimeve rritet me më shumë se 50% në një muaj të vetëm, jemi dëshmitarë të hiperinflacionit. Pra, një kile bukë mund të jetë më e lirë në mëngjes, por më e shtrenjtë në pasdite nëse inflacioni vazhdon. Ndryshe nga format e tjera të inflacionit, rritja e kostos është më e rëndë. Inflacion galopant është lloji i dytë më i keq i inflacionit që rritet me 10% ose më shumë në vit.

Shkaqet e hiperinflacionit:

Shkaku më i përhapur i hiperinflacionit është rritja e ofertës monetare që nuk shoqërohet me rritje të aktivitetit ekonomik. Është e zakonshme që qeveria krijoni para shtesë dhe futeni atë në ekonomi ose kompensuar mungesat buxhetore për të rritur ofertën e parasë. Vlera aktuale e monedhës bie ndërsa më shumë para qarkullojnë dhe çmimet rriten.

Inflacioni i tërheqjes së kërkesës, nga ana tjetër, ndodh kur një rritja e kërkesës tejkalon ofertën, duke rezultuar në çmime më të larta. Kjo mund të ndodhë për shkak të rritjes së shpenzimeve konsumatore, një rritjeje të papritur të eksportit ose një rritjeje të shpenzimeve qeveritare.

Të dyja janë të lidhura zakonisht. Qeveria ose banka qendrore mund të vazhdojë të gjenerojë para në vend që të kufizojë ofertën e parasë për të kontrolluar inflacionin. Rritja e çmimeve është rezultat i një tepricë të parave. Konsumatorët parashikojnë që inflacioni të vazhdojë sapo të kuptojnë se çfarë po ndodh. 

Për të mos paguar një çmim më të lartë në të ardhmen, ata blejnë më shumë sot. Rritja e kërkesës përkeqëson inflacionin. Është shumë më keq nëse njerëzit grumbullojnë produkte dhe kështu krijojnë mungesë.

Hiperinflacion i qëndrueshëm

Edhe pse hiperinflacioni është shumë i rrallë, shumë njerëz janë të shqetësuar për të. Çfarë do të bënit nëse do t'ju ndodhte? Ju mund të mbroni veten nga inflacioni duke përdorur një sërë metodash. Disiplina financiare mund t'ju ndihmojë të përballoni edhe stuhitë e hiperinflacionit.

Për të filluar, sigurohuni që burimet tuaja financiare janë të diversifikuara mirë. Një duhet përfshijnë një përzierje të aksioneve vendase dhe të huaja dhe obligacione, ari dhe aktive të tjera të prekshme, dhe pasuri të paluajtshme në portofolin tuaj për të mbrojtur pasurinë tuaj.

Mbani të përditësuar edhe pasaportën tuaj. Për vendet ku hiperinflacioni e bën jetën të padurueshme, mund të merrni parasysh duke lëvizur në një vend tjetër.

Një shembull i hiperinflacionit

Një shembull i hiperinflacionit, i treguar në monedhën e Zimbabve

Hiperinflacioni shkatërroi Zimbabvenë nga viti 2004 deri në vitin 2009. Për konfliktin e Kongos, qeveria mblodhi para. Mungesa e ujit dhe konfiskimet e fermave kufizuan gjithashtu disponueshmërinë e ushqimit dhe mallrave të tjera me burime vendase. Kjo shkaktoi hiperinflacion më të ashpër se në Gjermani. Norma e inflacionit ditor ishte 98 për qind dhe kostot dyfishoheshin çdo 24 orë.

Ai përfundoi pasi monedha e vendit u hoq dhe u zëvendësua me një strukturë që përdorte monedha të ndryshme të huaja, shumica e të cilave bazoheshin në dollarin amerikan.

konkluzioni

Për të mbajtur nën kontroll inflacionin, Rezerva Federale dhe bankat e tjera qendrore në mbarë botën ndjekin me vëmendje situatën dhe rregullojnë politikat e tyre monetare sipas nevojës. Hiperinflacioni mund të parandalohet lehtësisht nëse oferta monetare dhe zhvillimi ekonomik i një vendi menaxhohen siç duhet.

Rreth Autorit

Percival Knight
Unë jam një tregtar me përvojë i opsioneve binare për më shumë se 10 vjet. Kryesisht, unë tregtoj 60 tregti të dytë me një normë shumë të lartë goditjeje.