Çfarë është një lojë me shumë zero? | Përkufizimi dhe shembuj


Një lojë me shumë zero është një skenar ku fitimi i njërës palë është i barabartë me humbjen e tjetrës, duke rezultuar në një ndryshim neto prej zero. Me fjalë më të thjeshta, është një situatë ku nëse dikush fiton, dikush tjetër duhet të humbasë. Një lojë me shumë zero është një pjesë e rëndësishme e teorisë së lojës.

Lojë me shumën zero me pak fjalë

  • Një lojë me shumë zero është një situatë në të cilën fitimi i njërës palë është i barabartë me humbjen e një tjetre, duke rezultuar në zero ndryshim të përgjithshëm.
  • Transaksionet tregtare si kontratat e së ardhmes dhe opsionet janë shembuj të skenarëve me shumë zero në të cilat ka një transferim të aktiveve ndërmjet palëve.
  • Pokeri dhe lojërat e fatit janë një shembull tjetër se si humbja e një personi kontribuon drejtpërdrejt në fitimin e një tjetri, duke krijuar një dinamikë me shumë zero.

Kuptimi Lojë me shumën zero

Një shumë zero është një situatë në të cilën përfshihen dy ose më shumë pjesëmarrës. Transaksionet mes tyre zhvillohen në atë mënyrë që ajo që humbet një person të jetë fitim për një person tjetër. 

Për shembull, nëse vizitoni një dyqan për të blerë disa sende ushqimore, do t'ju duhet t'i paguani shitësit koston e mallrave. Shitësi ushqimor mund të kërkojë edhe një përqindje të fitimit nga ju. Në një situatë të tillë, ju i humbisni paratë tuaja nga shitësi. Dhe, shitësi fiton koston e mallrave dhe fitimin shtesë. Në këtë situatë, nuk ka ndryshim neto në pasuri. Përfitimi është zero. Është koncepti kryesor i një loje me shumë zero.

Kuptimi i lojërave me shumë zero në tregti

Në botën e tregtimit, ekzistojnë disa lojëra me shumë zero. Futures dhe opsione janë lojëra të zakonshme me shumë zero, sepse këto janë kontrata që përfaqësojnë marrëveshjet midis dy ose më shumë palëve. Nëse përjashtoni kostot e transaksionit të të ardhmes dhe opsionet binare, ato formojnë shembujt e përsosur të lojërave me shumë zero. Nëse ndonjë palë në kontratë humbet, pasuria transferohet dhe i përket një pale tjetër. Një mënyrë më e mirë për ta kuptuar këtë është të supozojmë se çdo person që ka një shans për të fituar në një kontratë ndiqet nga një palë që humbet në një kontratë.

Lojërat me shumë zero nuk janë vetëm pjesë e tregtimit. Lojëra me shumë zero janë gjithashtu pjesë e poker dhe lojërat e fatit. Në këto lojëra, nëse një person humbet ndonjë shumë, një tjetër e fiton atë. Të gjitha lojërat ku një person humbet dhe tjetri fiton janë shembuj të lojërave me shumë zero.

Shembull i një loje me shumë zero

Imagjinoni një skenar ku dy lojtarë, le t'i quajmë A dhe B, përfshihen në një lojë të thjeshtë të njohur si "qindarka që përputhen.” Secili lojtar vendos një qindarkë në tryezë në të njëjtën kohë. Rezultati përcaktohet nga nëse qindarkat përputhen apo jo. Nëse qindarkat përputhen (të dyja kokat ose të dy bishtat), A fiton dhe merr qindarkën e B. Por nëse nuk përputhen, B fiton dhe merr qindarkën e A-së.

Kjo lojë tregon idenë e një loje me shumë zero: kur një person fiton, tjetri humbet. Në tabelën e fitimeve më poshtë, mund të shihni bilancin e fitimeve dhe humbjeve të tyre në zero.

konkluzioni

Një lojë me shumën zero është shumë e përhapur në botën e financave dhe tregtisë. Tregtimi në vetvete është shembulli më i mirë i një loje me shumë zero. Kjo është për shkak se një tregtar vendos tregtinë e tij pasi merr parasysh pritjet e tij të ardhshme për një aksion ose një aktiv të caktuar. Preferencat e tyre të rrezikut janë të ndryshme. Kështu, nëse një person humbet në tregti, një tjetër e fiton atë. Është e gjithë thelbi i një loje me shumë zero.

Rreth Autorit

Percival Knight
Percival Knight është një tregtar me përvojë i opsioneve binare për më shumë se dhjetë vjet. Kryesisht, ai tregton tregti 60 sekondash me një normë shumë të lartë goditjeje. Strategjitë e mia të preferuara janë duke përdorur shandan dhe fake-breakouts

Shkruaj një koment