Opsionet Forex (Opsionet FX): Përkufizim & Shembull


Opsionet në Forex, të njohura gjithashtu si opsionet e këmbimit valutor ose opsionet e monedhës, janë derivativë financiarë që u ofrojnë tregtarëve të drejtën, por jo detyrimin, për të shkëmbyer një monedhë për një tjetër me një kurs këmbimi të paracaktuar (i njohur si çmimi i goditjes) në ose përpara një data e specifikuar (e njohur si data e skadencës). Këto opsione mund të ushtrohen ose pas skadimit ose para tij.

Opsionet Forex me pak fjalë

  • Opsionet Forex janë derivate që lejojnë tregtarët të shkëmbejnë monedhat me një kurs të caktuar deri në një datë të caktuar.
  • Mbrojtja ndaj rrezikut të monedhës është një motiv kryesor për tregtarët që përdorin opsionet e Forex.
  • Ekzistojnë dy lloje: Opsionet e thirrjeve lejojnë blerjen e monedhës bazë; Opsionet e vendosjes lejojnë shitjen.
  • Ato ofrojnë rrezik të kufizuar me potencial për fitime të larta, ideale për mbrojtje.

Koncepti kryesor në opsionet Forex

Në opsionet Forex, ju jeni gjithmonë duke tregtuar një palë monedhe. Kjo do të thotë se vlera e opsionit rrjedh nga kursi i këmbimit midis dy monedhave.

Për shembull, kur tregtoni opsione Forex, një palë e zakonshme e monedhës për t'u marrë parasysh është USD/EUR. Në këtë çift, USD (Dollari amerikan) shërben si monedhën bazë, ndërsa EUR (Euro) është monedha kuotuese. Kur blini një opsion Forex për USD/EUR, në thelb po spekuloni për lëvizjen e ardhshme të dollarit amerikan në raport me euron.

Llojet e opsioneve Forex

Ju mund të tregtoni dy lloje opsionesh Forex: vendos opsionet dhe opsionet e thirrjeve.

  • Opsioni i thirrjes: Kjo i jep mbajtësit të drejtën të blejë monedhën bazë dhe të shesë monedhën e kuotimit me çmimin e goditjes përpara ose në datën e skadimit.
  • Vendos opsionin: Kjo i jep mbajtësit të drejtën të shesë monedhën bazë dhe të blejë monedhën e kuotimit me çmimin e goditjes përpara ose në datën e skadimit.

Pse tregtarët tregtojnë opsionet e Forex?

Ka shumë përfitime të opsioneve të tregtimit në Forex. Megjithatë, mbrojtja është përfitimi kryesor dhe motivi për çdo tregtar për të blerë ose shitur opsione forex. Tregtimi ndonjëherë mund të ketë një rrezik të pakuptueshëm. 

Kështu, tregtarët kërkojnë instrumente financiare që u ofrojnë atyre mbrojtjen e rrezikut. Jo vetëm tregtarët, por shumë korporata dhe biznese të mëdha tregtojnë opsione forex për mbrojtjen e rrezikut.

Fillimi me opsionet Forex

Mbrojtja ndaj rrezikut të monedhës është e mundur me opsionet e Forex. Opsionet Forex nuk janë gjë tjetër veçse një lloj derivatesh të çifteve të ndryshme të monedhës. Ju mund të filloni tregtimin pasi të zgjidhni një platformë tregtare Forex dhe një strategji të zbatueshme.

Ka shumë opsione që një tregtar mund të tregtojë në tregu Forex. Ju mund të zgjidhni disa nga çiftet më të forta të monedhës për mbrojtjen e rrezikut.

Kryesisht, opsionet e Forex bëjnë një zgjedhje kryesore për tregtarët për shkak të rrezikut të tyre të kufizuar. Megjithatë, këto instrumente financiare janë të afta të korrin fitime të larta. Kështu, ana pozitive e opsioneve të tregtimit në Forex është e pamatshme. I lejon një tregtari të shfrytëzojë potencialin për të përfituar nga ndryshimet globale ekonomike dhe politike.

Shembuj të opsioneve të Forex

Le të themi se kursi aktual i këmbimit për USD/EUR është 0.9288. Kjo do të thotë se 1 Dollar Amerikan (USD) është e barabartë me 0.9288 Euro (EUR).

Tani, le të shqyrtojmë një skenar ku besoni se dollari amerikan do të vlerësohet kundrejt euros gjatë muajit të ardhshëm. Ju vendosni të blini një opsion thirrjeje për USD/EUR me një çmim sprove prej 0,9300 dhe një datë skadimi një muaji nga tani.

Nëse, deri në datën e skadimit, kursi i këmbimit për USD/EUR është rritur mbi çmimin e goditjes prej 0.9300, le të themi se tani është 0.9350, opsioni juaj i thirrjes do të ishte në para. Ju mund të ushtroni opsionin tuaj, duke blerë USD me çmimin më të ulët të goditjes prej 0,9300 dhe duke i shitur menjëherë me kursin aktual të tregut prej 0,9350, duke realizuar një fitim.

Megjithatë, nëse kursi i këmbimit mbetet nën cmim fiks në skadim, për shembull, është 0,9250, opsioni juaj do të skadonte pa vlerë pasi nuk do të kishte asnjë përfitim në ushtrimin e tij kur norma e tregut është më e ulët se çmimi i goditjes.

Një tregtar mund të tregtojë jo vetëm euron si një opsion forex, por ai gjithashtu mund të tregtojë USD, GBP dhe opsione të tjera të monedhës. Gjatë tregtimit të këtyre, një tregtar mund të mbajë në mendje çmimin spot, çmimin e goditjes, etj.

Opsionet Forex vs Opsionet Binare

Opsionet Forex u ofrojnë tregtarëve të drejtën, por jo detyrimin për të blerë ose shitur një palë monedhe me një çmim të caktuar (çmim goditjeje) brenda një periudhe kohore të paracaktuar. Ne anen tjeter, Opsionet binare ofroni një pagesë fikse bazuar në faktin nëse çmimi i aktivit arrin ose tejkalon një nivel të paracaktuar (çmim goditjeje) brenda një periudhe të caktuar.

Këtu është një tabelë krahasimi koncize që nxjerr në pah ndryshimet midis opsioneve Forex dhe opsioneve Binare:

FaktorëtOpsionet ForexOpsionet binare
Lloji i kontratësE drejtë, por jo detyrim për të blerë/shitur çiftin e monedhës me çmimin e specifikuar brenda kornizës kohorePagesa fikse në bazë të aktivit që arrin/tejkalon nivelin e paracaktuar brenda periudhës së caktuar
FleksibilitetiAftësia për të personalizuar strategjitë, për të zgjedhur çmimet e grevës dhe datat e skadencësFleksibilitet i kufizuar, parashikim i drejtpërdrejtë i lëvizjes së çmimit të aktivit
Menaxhimi i riskutMundësi për të mbrojtur pozicionet, për të menaxhuar rreziqet në mënyrë efektiveOpsione të kufizuara të menaxhimit të rrezikut, pagesa fikse pavarësisht nga lëvizja e çmimit të aktivit
LevaNë dispozicion, potencialisht duke rritur fitimet ose humbjetNuk zbatohet, pasi opsionet binare nuk përfshijnë levën
Ekspozimi i tregutPotenciali për të përfituar nga luhatjet e tregutEkspozim i kufizuar ndaj luhatjeve të tregut, pagesa fikse të paprekura nga lëvizja e çmimeve
Potenciali i fitimitFitimet e ndryshueshme në varësi të lëvizjes dhe strategjisë së tregutPagesat fikse të përcaktuara nga nëse çmimi i aktivit plotëson nivelin e paracaktuar

konkluzioni

Opsionet Forex kanë kërkuar një vend për veten e tyre në treg për shkak të aftësisë së tyre për të ndihmuar në uljen e rrezikut të një investitori. Këto janë instrumente financiare perfekte për të bërë fitime shpejt. Tregtarët zakonisht zgjedhin opsionet e Forex si investimet e tyre të favorizuara financiare afatshkurtra. 

Opsionet e çiftit të monedhës kufizojnë rrezikun e investitorëve. Gjithashtu, potenciali për të fituar fitime me tregtimin e tyre është shumë i lartë. Janë të gjitha përfitimet që një tregtar dëshiron të korrë.

Rreth Autorit

Percival Knight
Percival Knight është një tregtar me përvojë i opsioneve binare për më shumë se dhjetë vjet. Kryesisht, ai tregton tregti 60 sekondash me një normë shumë të lartë goditjeje. Strategjitë e mia të preferuara janë duke përdorur shandan dhe fake-breakouts

Shkruaj një koment