Çfarë është një shandan? | Kuptimi, Përkufizimi dhe Shembull


Një shandan është një formë e grafikut të çmimeve ose një hark i vetëm ku çmimet shfaqen për një kohëzgjatje ose periudhë në mënyrë që tregtarët të mund të analizojnë modelin e grafikut të çmimeve dhe të kuptojnë lëvizjen e tendencave të çmimeve.

Shandanët me pak fjalë

  • Tregtarët japonezë të orizit zhvilluan shandanë për të mbajtur gjurmët e çmimeve të tregut, të cilat më vonë u bënë të njohura në Shtetet e Bashkuara.
  • Grafikët e shandanit që paraqesin çmimet e hapjes, të larta, të ulëta dhe mbyllëse ndihmojnë tregtarët të analizojnë lëvizjet e tregut.
  • "Trupi aktual" i shandanit tregon pozicionet e çmimeve, me ngjyrat që përfaqësojnë tendencat bullish (e bardhë/jeshile) ose bearish (e zezë/e kuqe).
  • Modele si Doji, Hanging Man dhe Hammer ndihmojnë për të parashikuar lëvizjet e tregut në tregtimin e opsioneve binare.

Historia e shandanit

Shandani ishte themeluar nga disa tregtarë japonezë të cilët ishin tregtarë orizi që kërkonin një mënyrë për të gjurmuar çmimet e tregut dhe lëvizjen e këtyre çmimeve. Gradualisht, ajo u bë e famshme në Shtetet e Bashkuara.

Përcaktimi i shandanit

Si një pjesë e rëndësishme e analizës teknike, Candlestick përdoret nga tregtarët për të kuptuar lëvizjen e çmimeve të tregut dhe për të ndjekur lëvizjen e tyre. Ky është një lloj grafiku për çmimet e tregut që përdoren në një analizë teknike që përbëhet nga çmime të hapura, të larta, të ulëta dhe mbyllëse në një kohëzgjatje specifike.

Këto tabela vendosen sipas periudhave të ndryshme kohore në mënyrë që një tregtar të mund të zgjedhë kohëzgjatjen më të dobishme për praktikën e tyre tregtare. Ju mund të përdorni grafikun e shandanit nga një minutë në një muaj, në varësi të nevojës. Tregtarët mund të përdorin modelet për të kuptuar lëvizjen e tregut duke kryer një analizë teknike.

Tregtarët afatshkurtër zakonisht përqendrohen në shandanë me korniza kohore të ulëta nëse duhet të hyjnë në një tregti. Sidoqoftë, tregtarët profesionistë vendosin grafikët e tyre për një periudhë më të gjatë kohore në mënyrë që të mund të analizojnë tendencat siç duhet. Këta shandanë bëhen gjithashtu të dobishëm si makina alarmi nëse ka ndonjë ndryshim në trend.

Shandani ka një pjesë të gjerë të njohur si 'trupi real', i cili është përgjegjës për zbulimin e pozicionit të çmimit, dmth nëse është më i lartë apo më i ulët se çmimi i hapjes. Nëse stoku ishte më i ulët gjatë ditës, Shandani është me ngjyrë të zezë ose të kuqe, që tregon kuptimin e stokut të ulët. Sidoqoftë, nëse Shandani është me ngjyrë të bardhë ose jeshile, kjo do të thotë që stoku u mbyll më lart se zakonisht.

Ndërsa hijet e shandanit tregojnë kulmet dhe uljet e ditës, një formë do të ndryshonte në lidhjen e tyre me çmimin, dmth. nëse ishin çmime të larta, të ulëta ose çmime hapjeje/mbylljeje.

Shembull i një grafiku shandani

Një shandan është një shirit i vetëm që shpjegon lëvizjen e çmimit nëpërmjet ngjyrës që përfaqëson. Prandaj, nëse shihni një shandan me ngjyrë të bardhë, tregon se presioni i blerjes është i ashpër, që do të thotë se çmimi është rritës ose agresiv. Për shembull, qiri i gjatë i bardhë do të ishte kuptimplotë nëse çmimi është i lartë. Por një qiri i gjatë i zi do të tregonte se ka një ndryshim në model dhe çmimi është i ulët. 

Ndërsa japonezët e zbuluan këtë grafik çmimesh shumë kohë më parë, Candlestick përfundimisht u bë përgjegjës për të duke vlerësuar emocionet e investitorëve rreth aksioneve të tyre. Ai i ndihmoi ata në formimin e vendimeve më të mira tregtare përmes lëvizjes së çmimeve në grafik.

Prezantimi vizual i ofruar nga shandanët ndihmoi në lëvizjen e çmimeve së bashku me sigurimin e informacionit të rëndësishëm për një tregtar. Ju mund të përcaktoni tendencat me ndihmën e Candlestick për të tregtuar më mirë.

Modelet e njohura të shandanit

Ju mund të përdorni shandanë për të treguar lëvizje bullish ose bearish. Këto modele përdoren për të parashikuar ose një vazhdimësi të çmimit, që tregon se çmimi do të mbetet në drejtimin aktual, ose një ndryshim, duke sinjalizuar një ndryshim në trendin e çmimit.

Këtu janë disa shembuj të modeleve më të fuqishme të shandanit që çdo tregtar duhet të dijë. Mund të shihen variantet neutrale, bullish dhe bearish të modeleve të shandanit:

Shandanët në grafikët e opsioneve binare

Shandanët në grafikët e opsioneve binare ofrojnë një strategji të thjeshtë dhe efektive tregtare. Duke pasur njohuri të thjeshtë formacionet e shandanit do të lejojë edhe tregtarët për herë të parë të identifikojnë mundësitë afatshkurtra në tregje.

Si të tregtoni shandanë me opsione binare?

Kuptimi i parashikimi i qiririt të ardhshëm është e rëndësishme për tregtimin e opsioneve binare në mënyrë efikase. Tregtimi i opsioneve binare kërkon vendime strategjike për shkak të rrezikut të lartë, dhe përdorimi i mjeteve të tregtimit si nivelet e mbështetjes dhe rezistencës, modelet e grafikëve dhe treguesit mund të thjeshtojnë analizën e tregut.

Faktorë si korniza kohore, kushtet e tregut dhe treguesit vizualë ndihmojnë në parashikimin e lëvizjeve rritëse, bearish ose të vazhdimit të trendit. Duke identifikuar modele të tilla si Bullish Engulfing, Shooting Star dhe Hammer në një treg dem ose Bearish Engulfing, Hanging Man dhe Inverted Hammer në një treg ariu do të rrisin saktësinë e parashikimit.

3 modelet kryesore të shandanit për tregtimin e opsioneve binare

  1. Doji: Tregon pavendosmëri midis blerësve dhe shitësve.
  2. Burri i varur: Sinjalizon një kthesë të mundshme të tregut që mund të favorizojë shitjen e opsioneve.
  3. Çekiç: Sinjalizon fundin e një tendence të rënies gjatë një tendence rënëse.

Strategjia e shandanit

Tregtarët e opsioneve binare mund të zbatojnë tre strategji:

  1. Tregtoni shandanë të vetëm: Bëni parashikime afatshkurtra duke përdorur opsionet e larta/të ulëta, opsionet me një prekje ose opsionet kufitare.
  2. Pikturoni një foto më të madhe: Analizoni në mënyrë kolektive ndikimin e shandanëve të shumtë për të marrë një perspektivë më të gjerë të tregut. Kjo qasje lejon kohë më të gjata skadimi.
  3. Kombinoni shandanët me tregues të tjerë: Përmirësoni kohën në tregtimin e trendit, lëvizjes ose treguesve teknikë duke integruar sinjalet e shandanit.

Rreth Autorit

Percival Knight
Percival Knight është një tregtar me përvojë i opsioneve binare për më shumë se dhjetë vjet. Kryesisht, ai tregton tregti 60 sekondash me një normë shumë të lartë goditjeje. Strategjitë e mia të preferuara janë duke përdorur shandan dhe fake-breakouts

Shkruaj një koment