Cilat janë tregjet Forex? | Përkufizimi dhe shembuj


Tregjet valutore, të referuara edhe si tregjet e këmbimit valutor, përfshijnë shkëmbimin global të monedhave kombëtare, duke funksionuar si tregje pa recetë për tregtimin e monedhave.

Ato shërbejnë si platforma fitimprurëse investimi dhe përcaktojnë kurset e këmbimit midis monedhave të ndryshme. Këto tregje lehtësojnë blerjen, shitjen dhe shkëmbimin e valutave me çmime mbizotëruese ose fikse.

Tregjet Forex me pak fjalë

 • Tregjet Forex lehtësojnë shkëmbimin global të valutës, duke operuar jashtë recetës për tregtimin e monedhave.
 • Ato përcaktojnë kurset e këmbimit, duke mundësuar blerjen, shitjen dhe shkëmbimin e valutave me çmime të përcaktuara ose mbizotëruese.
 • Tregu i Forex është tregu financiar më i madh dhe më likuid, me një vëllim tregtar ditor që tejkalon $6 trilion.
 • Ajo funksionon 24/5 në zona të ndryshme kohore.
 • Çiftet e monedhave që tregtohen zakonisht përfshijnë EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, AUD/USD dhe USD/CAD.

Cilat janë tregjet e Forex?

Tregjet Forex u ofrojnë investitorëve mundësi për të spekuluar në monedha të ndryshme. Investitorët globalë angazhohen në kontrata të së ardhmes në monedhë për qëllime tregtare, duke u mundësuar atyre të blejnë ose shesin monedha me çmime të paracaktuara në të ardhmen.

Tregjet Forex funksionojnë në një mënyrë të decentralizuar, pa kontrollin e subjekteve specifike si organizatat ndërkombëtare ose organet qeveritare. Pjesëmarrësit kryesorë në këto tregje përfshijnë institucionet qeveritare që përdorin bankat qendrore ose bankat tregtare.

Tregjet Forex qëndrojnë si tregjet financiare më të mëdha dhe më likuide në nivel global, me një vëllim mesatar ditor të tregtimit që tejkalon $6 trilion. Duke funksionuar 24 orë në ditë, pesë ditë në javë (të mbyllura në fundjavë), në zona të ndryshme kohore, këto tregje ofrojnë mundësi të bollshme tregtimi.

Le të shohim disa fakte rreth tregjeve Forex:

 • Nuk ka vend kryesor për tregun e Forex pasi është një treg elektronik i decentralizuar me degë në firma financiare, banka qendrore dhe agjentë brokerimi. 
 • Tregtimi Forex 24/7 mund të kategorizohet në orët e tregut rajonal bazuar në orët e pikut të tregtimit të një vendndodhjeje specifike. 
 • Tregtimi Forex dhe valutë janë aktivitete të ligjshme. Por neglizhimi i udhëzimeve të përcaktuara ose dështimi për t'iu përmbajtur ndërmjetësve të autorizuar ose monedhës do të çojë në një vepër penale sipas FEMA
 • Pavarësisht nga madhësia e madhe e tregut të Forex, ka pak rregullim pasi asnjë organ rregullator nuk e mbikëqyr atë 24/7 - në vend të kësaj, disa autoritete kombëtare tregtare në mbarë botën monitorojnë tregtimin kombëtar të Forex. 
 • Autoritetet tregtare sigurojnë gjithashtu që të gjithë ofruesit e këmbimit valutor të jenë në përputhje me standardet ndërkombëtare. 

Megjithëse shpesh perceptohet si një karrierë e lehtë për të fituar para, tregtimi në Forex është mjaft sfidues, edhe nëse është shumë tërheqës. Tregu i këmbimit valutor është tregu më i madh në botë dhe ka më të lartën likuiditetit, duke e bërë tregtimin e monedhave shumë të ndryshme nga tregtimi stoqet ose tjeter mjetet financiare.

Top 5 çiftet e monedhave më të tregtuara

 • EUR/USD (Euro/USD)
 • USD/JPY (dollar amerikan/jeni japonez)
 • GBP/USD (Pound britanik/dollar amerikan)
 • AUD/USD (dollar australian/dollar amerikan)
 • USD/CAD (dollar amerikan/dollar kanadez)

Shembull i tregjeve Forex

Supozoni se dëshironi të tregtoni ndonjë monedhë të huaj. Ju mund ta bëni këtë duke tregtuar në çdo treg Forex që ka atë monedhë të veçantë. 

Transaksione valutore me vlerë gati $5 trilion ndodhin çdo ditë në treg. Tregtimi i suksesshëm në ditë Forex kërkon parashikim të saktë të luhatjeve dhe lëvizjeve të çmimeve. Ju mund të filloni tregtimin ditor me një shumë të vogël sa $100. Por kjo do të kufizojë potencialin e fitimit dhe kthimit tuaj. Në përgjithësi rekomandohet që të mos shpenzoni më shumë se një për qind të vlerës aktuale të llogarisë suaj në tregtimin në Forex. 

Tregu është mesatarisht rreth $220 miliardë në orë. Tregu është i përbërë kryesisht nga organizata, ndërmarrje, organe qeveritare dhe basteshtarë të monedhës. Spekulimet janë rreth 90% e totalit të aksioneve ose kontratave, kryesisht të përqendruara në dollarë amerikanë, euro dhe jen.

Kërkesat themelore për tregtimin në Forex

Edhe nëse keni pasur disa tregti të suksesshme në të kaluarën, vetëm një ose dy tregti të pafat do të fshijnë llogarinë tuaj tregtare përgjithmonë. Kjo është mënyra se si leva mund t'ju bëjë të humbni para në strategjitë fituese. 

 • Njohuri shumë analitike dhe aftësi të forta matematikore
 • Mbajtja e detajuar e të dhënave të tregtimeve tuaja të kaluara 
 • Disiplinë mendore dhe tregtare.  
 • Një kuptim rudimentar i platformës së tregtimit Forex

Për të përfunduar, tregu Forex është shkëmbimi global për monedhat kombëtare. Monedhat tregtohen me njëra-tjetrën me kursin e çifteve të këmbimit. Ky treg përcakton tarifën për njësi për çdo monedhë. 

Si të tregtoni për tregjet Forex me Opsionet Binare?

Tregtimi Tregjet Forex me opsione binare përfshin parashikimin e drejtimit të lëvizjeve të çmimeve të çifteve të monedhës brenda një afati kohor të caktuar dhe ekzekutimin e transaksioneve në përputhje me rrethanat. Këtu është një udhëzues hap pas hapi për të filluar:

1. Zgjidhni një ndërmjetës të besueshëm të opsioneve binare

Zgjedhja e një ndërmjetësi të besueshëm është thelbësore për tregtimin e suksesshëm në opsionet binare të Forex. Më poshtë janë tre të vlerësuara shumë Brokerat e opsioneve binare të njohur për sigurinë e tyre, kthimet tërheqëse dhe praninë globale. Çdo ndërmjetës i lejon tregtarët të hapin një llogari demo binar falas, duke lehtësuar tregtimin pa rrezik.

Ndërmjetësi:
Rishikimi:
Përparësitë:
Oferta:
Rendimenti: 97%+
12345
5.0/5
 • Mirëpret klientët ndërkombëtarë
 • Ofron pagesa të larta: 90% – 97%+
 • Platformë tregtare e nivelit profesional
 • Procesi i depozitimit të shpejtë
 • Aktivizon Tregtinë Sociale
 • Ofron stimuj bonus falas

$ 5

   Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Rendimenti: 95%+
12345
5.0/5
 • Min. depozitë $10
 • $10,000 demonstrim
 • Platformë profesionale
 • Fitim i lartë deri në 95%
 • Tërheqje të shpejta
 • Sinjalet

$10

   Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Rendimenti: Deri në 100%
12345
5/5
 • Depozita minimale $10
 • Llogari demo falas
 • Kthim i lartë deri në 100% (në rast të një parashikimi të saktë)
 • Platforma është e lehtë për t'u përdorur
 • Mbështetje 24/7

$10

   Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Ndërmjetësi:
5.0/5
12345
Rendimenti: 97%+
Përparësitë:
 • Mirëpret klientët ndërkombëtarë
 • Ofron pagesa të larta: 90% – 97%+
 • Platformë tregtare e nivelit profesional
 • Procesi i depozitimit të shpejtë
 • Aktivizon Tregtinë Sociale
 • Ofron stimuj bonus falas
Oferta:

$ 5

Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Ndërmjetësi:
5.0/5
12345
Rendimenti: 95%+
Përparësitë:
 • Min. depozitë $10
 • $10,000 demonstrim
 • Platformë profesionale
 • Fitim i lartë deri në 95%
 • Tërheqje të shpejta
 • Sinjalet
Oferta:

$10

Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Ndërmjetësi:
5/5
12345
Rendimenti: Deri në 100%
Përparësitë:
 • Depozita minimale $10
 • Llogari demo falas
 • Kthim i lartë deri në 100% (në rast të një parashikimi të saktë)
 • Platforma është e lehtë për t'u përdorur
 • Mbështetje 24/7
Oferta:

$10

Vizitoni ndërmjetësin

(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

2. Regjistroni llogarinë tuaj tregtare

Pas zgjedhjes së një ndërmjetësi, hapi tjetër është të regjistroheni për një llogari tregtare. Kjo zakonisht përfshin sigurimin e informacionit bazë personal, vendosjen e një hyrje të sigurt dhe verifikimin e identitetit tuaj sipas kërkesave rregullatore. Disa ndërmjetës mund të ofrojnë mundësinë për t'u regjistruar duke përdorur profilet e mediave sociale, duke thjeshtuar procesin e regjistrimit.

3. Depozoni fonde ose përdorni llogarinë demo

Merrni parasysh përdorimin e llogarisë demo të ndërmjetësit për të praktikuar tregtimin e opsioneve binare në Forex pa rrezikuar fondet reale. Njihuni me funksionet e platformës, eksperimentoni me strategji të ndryshme dhe fitoni besim. Kur të jeni gati, depozitoni fonde në llogarinë tuaj tregtare duke përdorur një metodë të sigurt pagese të mbështetur nga ndërmjetësi.

4. Zgjidhni çiftin e përshtatshëm të monedhës Forex

Zgjidhni një palë monedhe që i përshtatet strategjisë suaj të tregtimit dhe tolerancës ndaj rrezikut, duke u siguruar që ai paraqet mundësi të bollshme tregtimi dhe përputhet me perspektivën tuaj të tregut.

Këtu janë pesë çiftet e monedhës Forex më të tregtuara në tregtimin e opsioneve binare:

 • EUR/USD (Euro/USD)
 • USD/JPY (dollar amerikan/jeni japonez)
 • GBP/USD (Pound britanik/dollar amerikan)
 • AUD/USD (dollar australian/dollar amerikan)
 • USD/CAD (dollar amerikan/dollar kanadez)

5. Formuloni një strategji tregtare

Zhvilloni një strategji të fuqishme tregtare bazuar në analizën tuaj të çiftit të zgjedhur të monedhës Forex. Përcaktoni nëse parashikoni që çmimi i çiftit të rritet (opsioni i thirrjes) ose të ulet (opsioni i vendosjes) brenda një afati kohor të caktuar. Përdorni një sërë treguesish teknikë, të tillë si mesataret lëvizëse, indeksin e forcës relative (RSI), oshilatorët stokastikë dhe brezat Bollinger, për të identifikuar pikat e mundshme të hyrjes dhe daljes.

6. Zgjidhni afatin kohor të skadimit

Kontratat e opsioneve binare vijnë me kohë skadimi të paracaktuara, që variojnë nga sekonda në orë. Merrni parasysh strategjinë tuaj tregtare dhe zgjidhni një afat kohor të duhur. Vendosni nëse opsionet afatshkurtra ose afatgjata përputhen më mirë me kushtet e tregut dhe objektivat tuaja tregtare.

7. Zgjidhni shumën tuaj të investimit

Përcaktoni shumën që jeni të kënaqur të investoni në tregti, duke marrë parasysh çdo kufizim të llogarisë të vendosur nga ndërmjetësi. Menaxhimi i duhur i rrezikut është thelbësor për të mbrojtur kapitalin tuaj duke maksimizuar kthimet e mundshme.

8. Filloni dhe monitoroni tregtinë

Pasi të jenë vendosur të gjithë parametrat, filloni tregtinë duke zgjedhur njërën "Telefonatë" (Më lart) ose "Vendos" (Poshtë). Disa ndërmjetës mund të kërkojnë hapa shtesë verifikimi. Monitoroni tregtinë deri në skadim dhe merrni parasysh përdorimin e opsioneve të mbylljes së hershme nëse ka.

Pas parashikimit të saktë, shijoni një pagesë që varion nga 75% deri në 95% të investimit tuaj, në varësi të ndërmjetësit dhe çiftit Forex të zgjedhur.

Rreth Autorit

Percival Knight
Percival Knight është një tregtar me përvojë i opsioneve binare për më shumë se dhjetë vjet. Kryesisht, ai tregton tregti 60 sekondash me një normë shumë të lartë goditjeje. Strategjitë e mia të preferuara janë duke përdorur shandan dhe fake-breakouts

Shkruaj një koment