Strategjia e modeleve të kokës dhe shpatullave me opsionet binare

Modeli kokë-dhe-sup

Modelet e grafikëve luajnë një rol thelbësor në analizën e tregut. Ato janë një përshkrim i veprimeve të ndërmarra nga tregtarët dhe të regjistruar si veprim çmimi. Grafiku i çmimeve tregon skenarin aktual dhe jo të ardhmen. 

Këto modele tregojnë blerësit dhe shitësit për trendin aktual të tregut. Edhe pse nuk është e sigurt me rekordin e tregut të mëparshëm dhe aktual, ato ndihmojnë në parashikimin e rezultateve të ardhshme. 

Në tregtimin binare, ka shumë modele të ndryshme grafiku, të cilat të gjitha përfaqësojnë situata të ndryshme të tregut. Studimi i tyre është i rëndësishëm për të krijuar një gjykim që do t'ju ndihmojë të bëni një tregti të përsosur. 

Grafikët janë idealë për tregje të ndryshme. Disa janë të përshtatshme për të paqëndrueshmet tregu, dhe të tjerët janë për një treg bullish ose bearish. 

Çfarë është modeli i kokës dhe shpatullave? 

Koka dhe shpatullat janë ndër modelet më të njohura në tregtimin binare. Ato janë të besueshme për analiza teknike dhe janë një nga modelet e kthimit më të lehtë të dallueshëm. Modeli i kthimit lind kur vlera e aktivit shkon kundër prirjes së tregut. 

Në këtë model, ka tre montime, ku ajo e mesme është dukshëm më e lartë se dy majat e tjera. Ky model i ndihmon tregtarët të parashikojnë një ndryshim nga rritja në rënie.

Si të identifikoni modelin e kokës dhe shpatullave?

Shembull-model-kokë-dhe-sup

Modelet e kokës dhe shpatullave janë të lehta për t'u identifikuar dhe lexuar. Siç sugjeron emri, ai ka tre maja të njëpasnjëshme, nga të cilat njëra është më e lartë se dy të tjerat. 

Maja më e lartë tregon kokën, dhe dy të tjerat, të cilat janë afërsisht të barabarta në madhësi, tregojnë shpatullat. Për të parë dekoltenë, bëni një linjë trendi duke bashkuar dy supet. Prandaj, e gjithë struktura i ngjan kokës dhe shpatullës të një njeriu. 

Shpatulla e majtë mund të vërehet duke kërkuar rënie të çmimeve e ndjekur nga një fund dhe më pas një rritje e njëpasnjëshme. 

Koka formohet kur vlera e aktivit bie sërish duke krijuar një fund më të ulët. Shpatulla tjetër krijohet kur çmimi rritet edhe një herë, por më pas bie për të formuar pjesën e poshtme. 

Në modelet e kokës dhe shpatullave, ekziston një mundësi e madhe që tendenca ekzistuese në rritje të ndryshojë, që do të thotë se tendenca e mëparshme rritëse është ndoshta në prag të përfundimit. 

Ndërmjetësi më i mirë binar:
(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Pocket Option - Tregtoni me fitime të larta

123455.0/5

Pocket Option - Tregtoni me fitime të larta

 • Pranon klientë ndërkombëtarë
 • Pagesa të larta 95%+
 • Platformë profesionale
 • Depozita të shpejta
 • Tregti Sociale
 • Shpërblime falas
(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Kuptimi i formimit të modelit:

Për shpatullën e majtë

Kur çmimi bëhet shumë i lartë për kushtet aktuale të tregut, demi tërhiqet dhe hap rrugën te arinjtë, në mënyrë që ata të mund ta ulin çmimin. Nëse çmimi bie, por më pas bën një rrugë kthimi lart, do të formohet supi i majtë i modelit. 

Për kokën

Demat pastaj bëjnë përsëri një përpjekje për të rritur çmimin. Dhe kështu, kreu eshte formuar.

Për shpatullën e djathtë

Edhe pse çmimi është dobësuar, demat bëjnë një përpjekje për ta detyruar çmimin në një nivel të ri, duke formuar shpatullën e djathtë, e cila është më e ulët se koka. 

Dekolte

Më në fund, Arinjtë dalin të fortë dhe marrin përsipër. Ata ulin çmimin dhe thyejnë qafën. 

Sapo të ndodhë kjo, tendenca do të lëvizë në kahun rënës për ca kohë. 

Çdo model i kokës dhe shpatullave është i ndryshëm. Dizajni teorik nuk do të shfaqet kurrë në tregje. Duhet të jeni fleksibël.

Çfarë tregon modeli i kokës dhe shpatullave?

Besohet se grafiku i kokës dhe shpatullave tregon një ndryshim të prirjes nga rritja në rënie dhe tregon se një prirje rritëse është gati të përfundojë. Për investitorët, ky model është një nga modelet më të besueshme dhe më të qëndrueshme të ndryshimit të trendit.

Si të përdorni modelin në opsionet binare?

Së pari, prisni përfundimin e modelit në mënyrë që të përdorni kokën dhe shpatullën. Në disa raste, modeli i formuar pjesërisht mund të mos jetë i plotë. Mos kryeni asnjë tregti derisa modeli të thyejë qafën. 

Prandaj, para se të bëni ndonjë lëvizje, merrni parasysh të shikoni modelin nga afër dhe të prisni që çmimi të shkojë më poshtë se dekolteja pas formimit të shpatullës së djathtë. 

Bëni tregtinë vetëm pas modeli është formuar plotësisht. Kontrolloni pikat e ndalimit, si dhe pikat e hyrjes së bashku me objektivat e fitimit. Gjithashtu, vini re çdo ndryshim që do të ndikojë në pikën tuaj të ndalimit ose fitimit.

➨ Regjistrohu me ndërmjetësin më të mirë binar Pocket Option tani!

(paralajmërim rreziku: Kapitali juaj mund të jetë në rrezik)

Pikat e hyrjes:

Ka dy mënyra për të bashkuar pikën e hyrjes. Pika e parë dhe më e zakonshme e hyrjes është pika e daljes. Një pikë tjetër hyrëse është kur ndodh një shpërthim, i ndjekur nga një tërheqje në vijën e qafës së modelit. 

Pika e dytë e hyrjes kërkon që ju të jeni të durueshëm dhe ka mundësinë që ju të humbisni lëvizjen fare. Kjo është më spekulative nëse shpërthimi fillestar drejtimi fillon përsëri dhe tërheqje ndalet. Ju mund të anashkaloni tregtinë nëse çmimi vazhdon të rrjedhë në drejtim të shpërthimit.

Shembull-head-and-shoulders-pattern-for-Binary-Options-trading
Pikat e hyrjes për opsionet binare

Përdorni në opsionin binare

Ka shumë metoda në të cilat modeli përdoret në opsionet binare, dhe mënyrat më të përdorura janë- 

Opsionet e prekjes së tregtimit

Mund të shkëmbeni opsionin e prekjes kur të formohet shpatulla e djathtë. Në këtë pikë, ju mund të bëni një parashikim objektivisht të saktë se tregu do të kalojë në vijën e qafës në kohën e ardhshme. 

Shanset për të kryer tregtinë janë të larta nëse mund të shfrytëzoni mundësinë për të gjetur një opsion me prekje brenda gamës së lëvizjes së ardhshme. 

Gjithashtu, mbani një sy në lëvizjet e shpatullës së dytë. Nëse bie ndjeshëm se sa në lëvizjet e mëparshme, mund të arrini disa shpërblime. 

Tregtimi i opsionit të lartë/të ulët

Shanset që tregu të kalojë përsëri në qafë edhe një herë pasi të ketë ndodhur shpërthimi janë të larta. Ky është një moment i parashikueshëm dhe tregtarët pëlqejnë ta tregtojnë këtë tërheqje.

Probabiliteti për të marrë një pagesë të lartë është i madh nëse mund të gjeni një opsion me prekje brenda mundësive të lëvizjes së tërheqjes, ndërsa disa presin që lëvizja e tërheqjes të përfundojë. 

Pasi të ketë përfunduar tërheqja, është e sigurt që tregu nuk do të kalojë vijën e qafës në të ardhmen, duke e bërë kohën e duhur për të tregtuar opsionin e lartë/të ulët.  

Ndërmjetësi më i mirë binar:
(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Pocket Option - Tregtoni me fitime të larta

123455.0/5

Pocket Option - Tregtoni me fitime të larta

 • Pranon klientë ndërkombëtarë
 • Pagesa të larta 95%+
 • Platformë profesionale
 • Depozita të shpejta
 • Tregti Sociale
 • Shpërblime falas
(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Modeli i kundërt i kokës dhe shpatullave

Modeli i kundërt i kokës dhe shpatullave është i njëjtë me modelin tipik të kokës dhe shpatullave, por i përmbysur. Njihet gjithashtu si fundi i kokës dhe shpatullave ose anasjelltas kokë dhe shpatull.

Shihni një shembull:

Model i kundërt-kokë-dhe-sup
Model i kundërt i kokës dhe shpatullave

Fillon të formohet me një trend rënës dhe ka tre komponentë kryesorë- 

 1. Pas tendencave të gjata të rënies, çmimi bie në një grazhd ose lug dhe më pas rritet për të formuar shumën. Kjo formon shpatullën e majtë të përmbysur. 
 1. Pastaj përsëri, për të formuar kokën, çmimi bie për të formuar një grazhd të dytë dukshëm nën pikën fillestare dhe rritet përsëri.
 1. Për herë të tretë, vlera e aktivit bie, por vetëm në nivelin e grazhdit të parë, përpara se të rritet edhe një herë dhe të përmbysë trendin, dhe përfundimisht të formojë shpatullën e djathtë të përmbysur. 

Një model i kundërt i kokës dhe i shpatullave sinjalizon se një prirje që bie më herët do të ndryshojë dhe do të shkojë drejt një drejtimi lart.

➨ Regjistrohu me ndërmjetësin më të mirë binar Pocket Option tani!

(paralajmërim rreziku: Kapitali juaj mund të jetë në rrezik)

A janë koka dhe shpatullat bullish apo bearish në Binary Options?

Modeli standard i kokës dhe shpatullave gjendet kur tendenca në rritje është gati të përfundojë, duke e bërë atë një sinjal të kthimit të tendencës ulëse. 

Për ndryshimin e tendencës bullish, ne kemi modelin e kokës dhe shpatullave të përmbysur ose të kthyer. Siç u tha, është e njëjtë me atë tipike, por është e pasqyruar dhe tregon se tendenca e rënies është gati të kthehet. 

Këtu, kur çmimi kalon vijën e qafës nga poshtë, ai bëhet një sinjal trendi rritës.

Treguesit për opsionet binare

Treguesit ofrojnë informacion dhe të dhëna shtesë, si drejtimi i çmimit, duke bërë vlerësime matematikore mbi çmimin dhe vlerën e aktivit.

Ekzistojnë katër lloje të ndryshme treguesish - 

 • Treguesit e trendit

Nëse ka ndonjë tendencë që po ndodh në treg, treguesit e trendit do të sinjalizojnë drejtimin në të cilin po rrjedh tregu. Nganjëherë quhen edhe oshilatorë.

Nëse keni një pyetje se cili është treguesi më i mirë i trendit për opsionet binare, atëherë Parabolic SAR, Divergjenca mesatare e lëvizshme e konvergjencës (MACD) janë shembuj të treguesve më të mirë të tendencës. 

 • Treguesit e momentit 

Këta tregues do të tregojnë dy gjëra - së pari, fuqinë e trendit dhe së dyti, nëse do të ndodhë ndonjë ndryshim. 

Treguesit më të mirë të momentit përfshijnë - Indeksi i Forcës Relative (RSI) dhe Stochastic, Indeksi Drejtues mesatar (ADX)

 • Treguesit e paqëndrueshmërisë 

Këta tregues janë jashtëzakonisht të rëndësishëm dhe do t'ju tregojnë ndryshimin e çmimit dhe vlerës në një kohëzgjatje të caktuar. 

Bandat Bollinger janë më të përdorurat treguesit e luhatshmërisë në treg. 

 • Treguesit e volumit

Siç e përshkruan emri, treguesit e volumit do t'ju japin idenë se si po ndryshon vëllimi. Gjatë ndryshimit të çmimit, këto do t'ju tregojnë nëse lëvizja është e fortë apo jo. 

Për shembull - Chaikin Money Flow, Klinger Volume Oscillator dhe On-Balance-Volume. 

Pse janë të nevojshëm treguesit? 

Treguesit janë shumë të rëndësishëm për ju për të gjykuar tregun. Ato tregojnë se ku do të vazhdojë çmimi për t'ju dhënë një avantazh në treg, në mënyrë që të mund të bëni lëvizjen tuaj drejt një tregtie të suksesshme. 

Më poshtë janë treguesit më të zakonshëm të trendit 

 • Divergjenca mesatare e lëvizshme e konvergjencës (MACD)

Treguesi i trendit MACD ka një histogram, një vijë të shkurtër dhe një vijë të ngadaltë. Është më tregues i përdorur në tregtimin e tendencës dhe diferencën midis vlerës së mesatares lëvizëse eksponenciale 12-periudhore (EMA) dhe mesatares lëvizëse eksponenciale 26-periudhore të çmimit të aktivit.

MACD-tregues
 • Ndalesa parabolike dhe Reverse ose Parabolike SAR 

Stop dhe Reverse do të thotë që kur shfaqet sinjali, tregtari largohet nga pozicioni i tij i mëparshëm dhe fillon një të ri në drejtim të kundërt. 

Ai përbëhet nga pika që ndodhen në grafik në fund ose në krye të linjë çmimi, dhe ato përcaktojnë rrjedhën e mundshme të lëvizjes së çmimeve.

Gjithashtu, SAR-et parabolike nuk duhet të përdoren në tregun e rangut, sepse çmimi po lëviz anash, gjë që do të shkaktojë lëvizjen e pikave duke mos ju dhënë një sugjerim të qartë.

➨ Regjistrohu me ndërmjetësin më të mirë binar Pocket Option tani!

(paralajmërim rreziku: Kapitali juaj mund të jetë në rrezik)

A mund të jenë koka dhe shpatullat një model vazhdimësie?

Modelet e kokës dhe shpatullave konsiderohen modele të grafikut të ndryshimit të trendit, por nëse shkoni thellë për ta analizuar atë, mund të shihni se është një model vazhdimi.

Ju patjetër mund të ekzekutoni disa tregti të suksesshme nëse mund të gjeni ndryshimin midis prirjes së kundërt dhe modelit të vazhdimit. Ju mund ta blini aktivin tuaj afër nivelit të mbështetjes së modelit të vazhdimit, pasi kjo do të minimizojë rrezikun. 

Për të kontrolluar tendencën e vazhdimit, këtu janë disa veçori që janë të dallueshme nga tendenca kryesore e kundërt. 

 • Modelet e vazhdimit ndodhin pas një ndryshimi të mprehtë në çmim. Nëse e shqyrtoni atë nga një këndvështrim më i gjerë, mund të shihni se kjo e bën kokën dhe shpatullat të duken më shumë si një bashkim sesa një model kthimi.
 • Nëse ka një model të mundshëm vazhdimësie që ndodh në një trend rritës, kufijtë e vazhdimit duhet të afrohen disi me një nivel të ngjashëm. 

Është në rregull edhe nëse lugina e fundit është më e lartë se të tjerat, por nëse çmimi shkon ndjeshëm nën pikën më të ulët të modelit, atëherë ndoshta është një model i kundërt.

 • Në trendin rënës, nëse ka një model të mundshëm vazhdimësie, atëherë, pikat e larta të modelit të vazhdimit duhet të shtrihen deri në të njëjtin nivel. 

Është mirë të kesh të lartën e fundit më të ulët se të tjerët; megjithatë, nëse çmimi shkon mbi nivelet më të larta të modeleve, ai do të pushonte së qeni një model i vazhdueshëm dhe do të bëhej më shumë si një prirje e kundërt. 

 • Pritet shumë që në modelin e vazhdimësisë, tendenca të vazhdojë të ndjekë modelin. Vetëm nëse modeli bie nga tendenca në rritje, çmimi ka të ngjarë të ndryshojë.

Çfarë është një treg i paqëndrueshëm, bullish dhe bearish?

I paqëndrueshëm

Në një treg të paqëndrueshëm, shanset për të parë ngjarje të mëdha dhe të paparashikueshme janë më të mëdha. Çmimet janë me ritme të larta dhe e kundërta në tregun me paqëndrueshmëri të ulët, çmimi mbetet i qëndrueshëm dhe ka më pak luhatje çmimesh. 

Tregu bullish 

bullish ose 'Tregu i demave' është kur tregu ka mbajtur një trajektore në rritje dhe është në rritje. 

Tregu bearish

i quajtur gjithashtu 'Tregu i ariut' është e kundërta e tregut të demit. Në këtë trend, tregu do të bjerë.

Ndërmjetësi më i mirë binar:
(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Pocket Option - Tregtoni me fitime të larta

123455.0/5

Pocket Option - Tregtoni me fitime të larta

 • Pranon klientë ndërkombëtarë
 • Pagesa të larta 95%+
 • Platformë profesionale
 • Depozita të shpejta
 • Tregti Sociale
 • Shpërblime falas
(paralajmërim rreziku: Tregtimi është i rrezikshëm)

Cilat janë nivelet e mbështetjes dhe rezistencës dhe arsyet e shfaqjes së tyre?

Është e nevojshme të kuptohet kuptimi i mbështetjen dhe rezistencën nivel pasi ato do t'ju ndihmojnë më tej për të kuptuar modelet e grafikut. 

 • Niveli në të cilin vlera e tregut të një aktivi ndalon të bjerë dhe fillon të shkojë lart quhet niveli i mbështetjes. 
 • Niveli i rezistencës thuhet se arrihet kur çmimi i aktiveve ndalon së rrituri dhe së shpejti fillon të bjerë. 

Arsyeja e paraqitjes së tyre varet nga kërkesa dhe oferta e tregut. Kur blerësit janë më shumë në numër se shitësit, çmimi zakonisht rritet për shkak të kërkesës më të madhe.

Nga ana tjetër, çmimi do të ulet kur shitësit janë më shumë se blerësit ose kur oferta është më shumë se kërkesa. 

Për ta kuptuar më mirë, le të marrim një shembull:

Supozoni se çmimi i një aktivi po rritet sepse kërkesa është më e madhe. Pas ca kohësh, çmimi përfundimisht do të prekë kufirin maksimal dhe jo të gjithë blerësit do të jenë të gatshëm të paguajnë. Kjo do të çojë në uljen e kërkesës në atë nivel çmimi dhe blerësit mund të vendosin të mbyllin pozicionet e tyre.

Kjo formon më tej një rezistencë dhe çmimi do të bjerë drejt një niveli mbështetjeje ndërsa oferta fillon të tejkalojë kërkesën sepse blerësit po mbyllin pozicionet e tyre gjithnjë e më shumë. 

Sapo çmimi të ketë rënë mjaftueshëm, blerësit do të fillojnë ta blejnë përsëri sepse tani çmimi është më i përshtatshëm. Kjo do të krijojë përsëri një nivel mbështetjeje ku oferta dhe kërkesa janë më ekuivalente. 

Grafiku bullish dhe bearish

Grafiku rritës tregon se tregu është rritur në vlerën ekonomike. Tregohet nga një thyerje e rezistencës ndaj një çmimi më të lartë, ndërsa modeli i rënies tregon se tregu është në rënie, i cili karakterizohet nga zbërthimi i çmimit nën mbështetje në një çmim më të ulët.

Llojet e modeleve të grafikëve

Modelet e grafikut hyjnë në tre kategoritë e mëposhtme: 

Modelet e vazhdimit

Një model vazhdimi tregon se trendi aktual do të vazhdojë.

Modelet e kthimit 

Modelet e grafikut të kthimit tregojnë se ose trendi është gati të ndryshojë drejtimin e tij ose po i afrohet fundit. Mund të jetë edhe mbrapsht. 

Modele dypalëshe

Modelet dypalëshe të grafikëve tregojnë se tregu është shumë i paqëndrueshëm ose i paqëndrueshëm dhe çmimi mund të lëvizë në çdo drejtim. 

Modelet e grafikëve në Tregtinë Binare 

Ka shumë modele grafiku që do t'ju udhëheqin në mënyrë që të mund të analizoni trendin e tregut dhe të merrni vendimin më të mirë. 

Edhe pse këto tabela nuk mund të etiketohen si 'më të mirat' për shkak të llojeve të mëdha të tregut dhe të gjitha këto modele janë thelbësore, ka disa modele që janë të njohura se të tjerët si - 

 • Kokë dhe shpatull
 • Top i dyfishtë 
 • Fund i dyfishtë
 • Kupa dhe doreza
 • Pyka
 • Flamurtar ose flamuj
 • Trekëndësh në ngjitje
 • Trekëndësh zbritës
 • Trekëndësh simetrik 

Për të lexuar këto modele, përdorimi i linjave të trendit është më i zakonshmi.

konkluzioni 

Modelet e grafikëve janë thelbësore për të analizuar tendencën e tregut dhe rrjedhën e çmimit. Ato përdoren në periudha të ndryshme kohore pothuajse në çdo lloj mjedisi tregu. Midis tyre, modelet e kokës dhe shpatullave janë gjerësisht të njohura.

Modeli i grafikut të koka dhe shpatullat janë të lehta për t'u njohur dhe lexuar. Pas përfundimit të modelit, ju mund të shihni pikat e hyrjes, pikat e ndalimit dhe objektivat e fitimit, gjë që ndihmon më tej në krijimin e një strategjie për të ekzekutuar tregtinë.

E tëra çfarë ju duhet të bëni është të gjeni një ndërmjetës të përshtatshëm dhe të siguroni shpërblime dhe fitime duke studiuar këto modele. Sistemi nuk është gjithmonë në pikën e duhur, por ofron një mënyrë për të tregtuar tregjet bazuar në lëvizjet analitike të çmimeve.

➨ Regjistrohu me ndërmjetësin më të mirë binar Pocket Option tani!

(paralajmërim rreziku: Kapitali juaj mund të jetë në rrezik)

Rreth Autorit

Percival Knight
Unë kam qenë një tregtar me përvojë i opsioneve binare për më shumë se dhjetë vjet. Kryesisht, unë tregtoj tregti 60 sekondash me një normë shumë të lartë goditjeje. Strategjitë e mia të preferuara janë përdorimi i shandanëve dhe fake-breakouts

Shkruaj një koment